• 608 775 582
  • PO-PÁ: 8:00-18:00
  •  

OBJEDNEJTE SI VČAS NEJLEPŠÍ TERMÍNY A CHATY.

Při platbě využijte příspěvek od zaměstnavatele, benefity nebo kartu Sphere.

 

Nejkrásnější hrady a zámky jižních Čech

úvodní foto
Publikováno 15. 5. 2022

Kouzelná příroda s lesy a rybníky a malebné scenérie jižních Čech protkaná mnoha hrady a zámky je jednou z nejvyhledávanějších oblastí k dovolené. Cyklisté, vodáci, turisté i rybáři najdou v tomto kraji bezpočet vyžití, konkrétní tipy jsme sepsali zde. V tomto článku se zaměříme na nejkrásnější hrady a zámky, které jihočeský kraj může nabídnout. 

Jaký je rozdíl mezi hradem a zámkem?

Je to hrad nebo zámek? A jak se to pozná? V jiných jazycích jako například v angličtině je pouze jeden výraz "castle". Jedná se zkrátka o obydlí mocných pánů. Čeština jako krásný rozvinutý jazyk rozeznává, zda se jedná o stavbu určenou k též obranným účelům, které se stavěli ve středověku, tedy hrad. A nebo o reprezentativní sídlo šlechty z období novověku. Někdy se ovšem rozdíl pozná velmi těžko, hrady se přestavovali na zámky a krásnou ukázkou je státní hrad a zámek Jindřichův HradecMůžete tu obdivovat černou věž ze 13. století i barokní kaplí z počátku 18. století. Zámek v Jindřichově Hradci je třetím nejrozsáhlejším hrado-zámeckým areálem u nás. Na druhém místě je hrad a zámek Český Krumlov. Oba patří mezi nejnavštěvovanější české hrady a zámky. 

Hradní příkop vodní nebo suchý?

Hrad Nové hrady najdete v Jihočeském kraji na úpatí novohradských hor. Jeho hradní příkop je jeden z největších v české republice a s hloubkou 14 a půl metru je u nás nejhlubší. Zajímavostí je, že nikdy nebyl naplněn vodou. I tento suchý příkop na obranu hradu bohatě stačil. Pokud chcete v jihočeském kraji najít vodní příkop navštivte ikonický zámek Červená Lhota, který můžete znát z pohádky O Zlatovlásce. Nebo se vydejte na vodní zámek Blatná s rozsáhlým půvabným parkem s daňky a pávy, který je veřejnosti přístupný a za poplatek v něm můžete i rybařit. Vodní příkop má i Zámek Kratochvíle - Netolice. Jedná se o unikátní stavbu ve stylu renesančních vil, jaké najdete na severu Itálie. Nemusíte jezdit tak daleko, my máme jednu v jižních Čechách.

Zámek České Budějovice?

České Budějovice při návštěvě jižních Čech určitě nevynechejte. Město má nádherné náměstí Přemysla Otakara II., které je jedno z největších ve střední Evropě. Zámek nebo hrad byste tu ale hledali marně. Možná tu nějaký stával, ale jsou jen domněnky, spíše se o stavbě uvažovalo, ale nikdy k ní nedošlo.

Za Zámkem se vydejte do nedaleké Třeboně obklopené rybníky. Včetně největšího v České republice, kterým je rybník Rožmberk. Pojmenován je podle mocného šlechtického rodu Rožmberků, za jejichž vlády Třeboň rozkvétal, stejně jako růže v jejich erbu. Krásný renesanční zámek Třeboň je toho důkazem. Od 17. století přešlo panství do rukou Schwanzerbergerů, kteří si na protějším břehu rybníka, než stojí samotný zámek, nechali zbudovat velkolepou rodovou hrobku v neogotickém stylu. Schwarzenberská hrobka je přístupna veřejnosti a prohlídka s výkladem je velmi zajímavá. 

Třeboňský zámek

Nejkrásnější zámek v Jižních Čechách

Nakonec jsme si nechali perlu mezi zámky. Novogotický Zámek Hluboká nad Vltavou patří mezi naše největší skvosty. Když se řekne zámek vybaví se vám takhle úchvatná pohádková stavba. Proto jsme ji věnovali celý článek, kde najdete další informace a místa v okolí, která musíte navštívit, když už se na výlet do Hluboké nad Vltavou vydáte.

Zámek Hluboká nad Vltavou

Jaké další hrady a zámky nabízí jihočeský kraj? Stačí se podívat do našeho seznamu turistických cílů, kde si můžete jednoduše vyfiltrovat památky podle typu i oblastí, připsali jsme k nim důležité i zajímavé informace a ubytování v okolí. 

Pojeďte na dovolenou do Jižních Čech, vyberte si z 84 chat nebo chalup k pronájmu. A jedním kliknutím si zobrazíte nejen hrady a zámky v okolí ale i další zajímavosti a tipy na výlety.

10 000+

Zákazníků s námi jelo 2x a více

200+

Majitelů chalup je s námi přes 10 let

500+

Chat a chalup k pronájmu

98%

Zákazníků nás doporučuje